Meditatie

Zijn wie je bent. Worden wie je bent

Gesloten, gejaagd of ontspannen en gelukkig?

Ons leven lijkt ons van dag tot dag te overkomen. De ene dag zijn we gejaagd of verkrampt. Dat voelt problematisch, vaag of gefrustreerd. De dag erna zijn we ontspannen en tevreden. Dezelfde situaties zijn opeens heel OK en een stuk overzichtelijker. We identificeren ons met wat onze geest ons van dag tot dag voorspiegeld. We zijn een speelbal van onze gedachten en stemmingen.

Je kunt je aandacht, je bewustzijn, je aanwezigheid echter ook trainen. Vele jaren Zijnsoriëntatie, meditatie en bewust aanwezig zijn in mijn lichaam hebben mijn leven verrijkt en mijn zicht geopend. Ik ben hier enorm dankbaar voor en deel deze beoefening graag met anderen.

Houding en inhoud

We zijn gewoonlijk gericht op de inhoud; onze relaties met andere mensen, onze gevoelens, gedachten en gebeurtenissen. Heel vanzelfsprekend. Het grote probleem is dat we ons hiermee makkelijk fixeren op en verliezen in deze inhouden. We vergeten onze verbinding met de aarde, de ruimte en de gevoelvolle stroom die er altijd is. We verliezen het contact met wie we ten diepste zijn. 

Wie we ten diepste zijn is echter altijd aanwezig en kan ook altijd herinnerd worden. Ons lichaam is er om op af te stemmen en de verbinding weer te ervaren. Een yogales, een rondje Vondelpark, een bewuste aanraking, vele manieren om je thuis te brengen in je lijf. 

Meditatie brengt je eveneens thuis. Thuis in het hier en nu, present bij hoe het is. Meditatie kan je in contact brengen met je ware aard. Jouw Zijns-essentie die even dichtbij, stralend en ruim is als het leven zelf.

Vanuit de aanwezigheid van jouw lichaam en geest, vanuit ontspanning in de altijd aanwezige levensstroom, is je leven in de basis al goed en heel. Vanuit deze heelheid ben je gegrond, realistisch en wijs. Je kunt kijken wat er speelt, wat je wilt, vandaag of dit jaar. ‘Rusten in Zijn en doen wat je echt wilt’.